Luizen pluizen

Beste ouders,

We hebben de eerste schoolweek erop zitten. Dit betekent ook dat de kans op verspreiding van hoofdluizen vergroot is. Om te voorkomen dat hoofdluis geen hardnekkig probleem wordt, is het belangrijk regelmatig te controleren op hoofdluis. Dan worden de luizen in een vroeg stadium ontdekt en is de behandeling eenvoudiger. Grijp dan ook meteen is al u hoofdluis ontdekt. De beste aanpak is twee weken lang elke dag uitgebreid de haren kammen met een fijntandige kam. Ter informatie is een instructiefilmpje toegevoegd welke kan helpen uw kind op de juiste wijze te controleren.  

We willen u vragen uw kind(eren) zelf thuis te controleren op mogelijke neten en/of luizen. 

Mocht uw kind neten en/of luizen hebben, behandel hem of haar dan direct en laat het de leerkracht weten. De leerkracht zal de ouders uit de groep verzoeken de kinderen thuis extra te controleren.

Controleren

Als u controleert op hoofdluis, kijk dan goed tussen de haren. Vooral in de haren achter de oren en in de nek. De hoofdluizen zijn zo groot als een sesamzaadje en bewegen. Ziet u doorzichtige of grijspitte puntjes die aan de haren kleven? Dat zijn de eitjes van de hoofdluis (neten). 

Als u hoofdluis heeft ontdekt, controleer dan ook alle gezinsleden, en vertel directe contacten dat u of een van uw gezinsleden hoofdluis heeft. Denk hierbij aan school, kinderopvang, ouders van vrienden van de kinderen, sportclubs, opa's en oma's. Zij kunnen zich dan ook (laten) controleren op hoofdluis. 

Behandelen

De beste aanpak is om het haar twee weken lang elke dag goed door te kammen met een fijntandige kam. Het duurt 10 dagen voor een eitje van een hoofdluis uitkomt. De eitjes zijn moeilijk te verwijderen, maar hoofdluizen blijven in de luizenkam achter. Als u twee weken elke dag kamt, kunt u alle hoofdluizen verwijderen. 

U kunt de behandeling combineren met een antihoofdluismiddel. Daarbij is het wel belangrijk dat u ook twee weken lang elke dag het haar kamt. U kunt het beste een antihoofdluismiddel gebruiken waar dimeticon in zit. Hoofdluizen worden steeds vaker ongevoelig voor antihoofdluismiddelen met malathion of permitrine. 

Hoe kunt u kammen?

  • Maak het haar nat en verdeel eventueel crèmespoeling door het haar. Het kammen gaat makkelijker als u crèmespoeling gebruikt. Kam met een gewone kam of borstel eerst de klitten uit het haar.
  • Houd het hoofd voorover, boven een wasbak of een wit stuk papier. Kam het haar met een fijntandige kam (zoals een luizenkam) van achteren naar voren, begin telkens dicht bij de hoofdhuid. De hoofdluizen zitten namelijk op de hoofdhuid. Zorg dat u elke haarpluk doorkamt.
  • Veeg de kam regelmatig af aan een stuk keukenpapier of papieren zakdoek. Gooi deze na afloop weg.
  • Neten kunt u verwijderen met de nagels. Eventueel kunt u de neten deppen met een doekje waar azijn op zit. Dan laten de neten makkelijker los.
  • Spoel de crèmespoeling uit het haar.
  • Maak de kam na gebruik goed schoon met water en zeep. 

Op de site van de RIVM vindt u nog meer informatie en filmpjes; https://www.rivm.nl/hoofdluis/videos. 
Cookie instellingen